چطور به عنوان یکی از تیپ های شخصیتی احساسی – ادراکی احساسات خود را بهتر کنترل کنید؟

1403/10/16 2:24 AM - یک ماه قبل


اگر جزو تیپ های شخصیتی احساسی – ادراکی (ISFP، INFP، ESFP، ENFP) قرار می گیرید، احتمالا می دانید که گاهی کنترل احساساتتان مانند یک مبارزه سنگین و نیازمند به تلاش و جدیت بالا است. شما در دنیای احساسات خود زندگی کرده، در لحظه عمل می کنید و میل دارید که بیشتر از منطق خود پایبند به دلتان باشید.

ممکن است چنین رفتاری شاعرانه به نظر برسد. اما در دنیای واقعی به این معناست که اغلب بر اساس احساسات لحظه ای خود تصمیم می گیرید، به جای آنچه در درازمدت به نفع شما خواهد بود. اما نگران نباشید، راه هایی برای مدیریت این رفتار وجود دارد!

کنترل احساسات یکی از 5 عامل هوش عاطفی است. مهم نیست در حال حاضر چقدر در این زمینه توانمند هستید، می توانید این مهارت را بهبود ببخشید و یاد بگیرید احساسات مهم خود را در مسیری هدایت کنید که به نفع شما باشد، نه علیه تان. در این مقاله می گوییم چرا تیپ های FP در زمینه کنترل احساسات خود مشکل دارند و به چه روش می توانند بر این موضوع تسلط داشته باشند. پس همراهمان بمانید. قبل از شروع اگر از تیپ شخصیتی خود مطمئن نیستید، می توانید در تست ام بی تی آی تست و تایپ شرکت کرده و گزارش کامل آن را نیز دریافت کنید.

چرا تیپ های احساسی – ادراکی در کنترل احساسات خود مشکل دارند؟

1 – شما ابتدا احساسی هستید، سپس منطقی

به خاطر کارکرد احساسی درون ریز (Fi) قدرتمند تیپ های FP، آن ها تحت کنترل قطب نمای اخلاقی درونی و ارزش های فردی خود قرار دارند. خواه Fi کارکرد شناختی غالب (تیپ شخصیتی ISFP و INFP) یا کارکرد کمکی (تیپ شخصیتی ESFP و ENFP باشد)، شما به آنچه درون خود عمیقا احساس می کنید، تکیه دارید.

از طرفی چنین ویژگی باعث می شود فوق العاده قدرت همدلی بالایی داشته باشید و صادق و خالص باشید، اما همچنین به این معناست که اسیر مجموعه ارزش ها و احساسات خود می شوید. بنابراین زمانی که در یک شرایط دشوار و بحرانی قرار می گیرید، برایتان سخت است واضح فکر کنید.

2. همیشه احساسات شدیدی را تجربه می کنید

تیپ های FP احساسات را کاملا متفاوت با دیگران تجربه می کنند. زمانی که این تیپ ها احساسی می شوند، شدیدا درگیر آن خواهند شد. به این علت که برای چنین تیپ هایی احساسات فقط واکنش های گذرا نیستند، بلکه هویت و سیستم ارزش فردی آن ها به آن وابسته است.

سایر تیپ های احساسی تحت تاثیر کارکرد غالب خود یعنی احساسی برون ریز (Fe) قرار دارند، یعنی آن ها تمرکز خود را بر احساسات سایرین می گذارند. اما شما احساسات را از طریق کارکرد Fi پردازش می کنید که شخصی تر و درونی تر است.

به همین دلیل زمانی که چیزی واکنش احساسی را بر می انگیزد، فقط مشکل شرایط موجود نیست، بلکه انگار مستقیما شما را به عنوان یک شخصیت تحت تاثیر قرار می دهد.

3. توانایی پیش بینی آینده را ندارید

تیپ های FP در لحظه زندگی می کنند و با جریان پیش می روند. از طرفی با آنکه واکنش نشان دادن به صورت ناگهانی جالب است، اما اغلب به این معناست که در آن حد که باید، آینده نگر نیستید. این نبود توانایی آینده نگری زمانی که می خواهید احساسات خود را مدیریت کنید، واقعا مشکل ساز می شود. به خصوص زمانی که تحت تاثیر تکانه های عصبی قرار می گیرید یا میل به اینکه لذت فوری را بچشید.

به همین علت، ممکن است بر اساس احساسات لحظه ای خود عمل کنید. بدون اینکه مکث کرده و در نظر بگیرید چه اتفاقی در امتداد مسیر خواهد افتاد و عاقبتی خواهد داشت. 

چطور در تنظیم احساسات خود عملکرد بهتری داشته باشید

1. ذهن آگاهی را تمرین کنید

ذهن آگاهی کمک شایانی به بهبود کنترل احساسات شما می کند. با تمرین آن می توانید مهارت «واکنش نشان ندادن» را به خود آموزش دهید. یعنی اجازه دهید افکارتان، احساساتتان و امیال فوری فقط عبور کنند، به جای آنکه اسیر آن ها شوید.

به مرور زمان و با کمی تمرین، متوجه خواهید شد زمانی که احساسات شدیدی درونتان شکل می گیرد، برایتان مکث کردن ساده تر است و اینکه واکنش آرام تر و ملاحظه نگرانه تر خواهید داشت. به این علت که ذهن آگاهی کمک می کند فضایی بین احساس چیزی و بیان آن ایجاد کنید.

«ویکتور فرانکل» روانپزشک و عصب شناس مشهور می گوید «بین محرک ها و واکنش، فضایی وجود دارد. در این فضا است که قدرت ما برای انتخاب واکنشمان نمایان می شود. رشد و آزادی ما در گروی واکنش ما است»

بنابراین تمرین های ذهن آگاهی کمک به توسعه این فضا می کنند. پس این فرصت را دارید که قبل از آنکه همه چیز از کنترل خارج شود، یک مکث ذهنی داشته باشید. برای شروع ذهن آگاهی به نکات زیر دقت کنید:

  • مدیتیشن: روزانه فقط 5 الی 10 دقیقه را به ذهن آگاهی اختصاص دهید. مکان ساکتی را پیدا کنید که در آن مزاحمتی نباشد، راحت باشید و به تنفس خود توجه کنید. فقط به این احساس کنید که زمان دم و بازدم چه احساسی دارید. اگر ذهن شما سرگردان شد (که این اتفاق خواهد افتاد!) یا احساس کردید که باید به گوشی خود سر بزنید یا تحرک داشته باشید، به آرامی مجددا به تنفس خود دقت کنید. اگر بی حرکت نشستن در خون شما نیست، پیاده روی آگاهانه را امتحان کنید.
  • اپلیکیشن های ذهن آگاهی: اپلیکیشن های ذهن آگاهی مانند Headspace یا Calm را امتحان کنید. آن ها همه نوع مدیتیشن هدایت شده و نکته ای را که به شروع شما کمک کنند، در خود دارند.
  • لحظاتی برای ذهن آگاهی در طول روز: در طول روز خود دنبال فرصت هایی برای اندکی ذهن آگاهی باشید. لحظات کسل کننده ای مانند انتظار در صف، بودن در آسانسور یا گیر کردن در ترافیک فرصت عالی برای آن هستند. به جای آنکه گوشی خود را در بیارید، به صداها، حواس و اینکه چه احساسی دارید، دقت کنید. شما حتی می توانید سریعا بدن خود را بررسی کرده و ببینید هر بخش بدن شما چه احساسی دارد.

2. روی احساسات خود برچسب بگذارید

زمانی که احساسات شما اوج می گیرند، یکی از ساده ترین اما موثرترین کارهایی که می توانید انجام دهید برچسب زدن بر آنچه است که احساس می کنید. تحقیقات نشان داده اند زمانی که بر احساسات منفی خود برچسب می گذارید، از شدت و مدت آن واقعا می کاهد.

برچسب گذاشتن بر احساسات به این دلیل نتیجه بخش است که زمانی که روی احساسات منفی خود نام می گذارید، کمک می کند از آن ها فاصله بگیرید.

این کار در مقابل کمک می کند به آن ها با درک بیشتری نگاه کنید. بنابراین زمانی که احساسات خود را شناسایی کردید، مانند اینکه «من خشمگین هستم» یا «من غمگینم»، بهتر می توانید درک کنید چه چیزی باعث آن ها شده است. پس در نتیجه به این فکر می کنید که چطور سازنده تر با آن ها برخورد کنید.

بنابراین مرتبه بعدی که احساسات منفی در شما شکل گرفت، لحظه ای مکث کنید و به خودتان بگویید «من احساس خشم می کنم» یا «من احساس اضطراب می کنم». اگر می خواهید یک گام بیشتر بردارید و حتی از احساسات منفی بیشتر فاصله بگیرید، گفتن این جملات را امتحان کنید «متوجه می شوم که چنین احساسی دارم.» انجام آن کمک می کند از قدرت آن احساسات حتی بیشتر بکاهید.

3. اجازه ندهید احساسات درون شما تلنبار شوند

این نکته به ویژه برای تیپ های شخصیتی ISFP و INFP مهم است، درونگرایانی که جزو تیپ های احساسی – ادراکی نیز قرار می گیرند. هر دو تیپ درون خود احساساتشان را تلنبار می کنند یا از طریق خودداری از ناراحت کردن سایرین (برای تیپ های شخصیتی ISFP رفتار آشنایی است) یا به این علت که فکر می کنند سایرین عمق و پیچیدگی احساسات آن ها را درک نمی کنند (درست است دوستان با تیپ شخصیتی INFP؟!).

اما زمانی که این احساسات را درون خود خفه کنید، دلیل آن هرچه باشد، نتیجه آن خشم و جمع شدن احساسات است که ممکن است در نهایت به صورت انفجاری بیرون بریزند. مانند بطری که تا لب لب با نوشابه پر شده باشد و زمانی که آن را تکان می دهید و درب بطری را باز می کنید، فشار درون باعث می شود همه چیز بیرون بریزد و همه جا را کثیف کند.

برای جلوگیری از این اتفاق، عادت کنید که به تدریج احساسات جمع شده درون خود را آزاد کنید. اگر چیزی شما را آزار می دهد، اجازه ندهید تا زمان سرریز شدن آهسته بجوشد، به خصوص اگر چیزی است که بیشتر به یک الگو شباهت دارد تا اتفاقی که فقط یک مرتبه رخ می دهد.

مثلا اگر دوست شما اغلب به قولی که داده است عمل نمی کند، صبر نکنید تا زمانی که دیگر نمی توانید تحمل کنید، روی اعصابتان باشد. فورا با گفتن جمله ای مانند «من متوجه شدم که اخیرا خیلی از برنامه هایمان لغو می شود. اتفاقی رخ داده است؟»، همه چیز را شفاف کنید.

4. احساسات خود را بنویسید

ژورنال نویسی ابزار قدرتمندی برای تیپ های FP است که دنبال راهی برای کنترل احساسات خود می گردند. زمانی که یک قلم و کاغذ در دست می گیرید و احساسات خود را می نویسید، می توانید بهتر آشفتگی احساسی خود را درک کنید.

روزانه چند دقیقه صرف نوشتن افکار و احساسات خود کنید. فقط بیش اندیشی نکنید، بلکه اجازه دهید احساساتتان بدون فکر روی کاغذ بیایند. همچنین یادآورهایی اضافه کنید (مانند الان چه احساسی دارم و چرا؟ یا چه چیزی امروز احساسات ما را برانگیخته است؟) تا ژورنال نویسی شما ساختار داشته باشد.

از طرفی همانطور که به نوشتن ادامه می دهید، می توانید متوجه الگوهایی در واکنش های خود نسبت به شرایط متفاوت شوید که کمک می کند مشکلات را قبل از اینکه شدت یابند، مدیریت کنید.

همچنین اگر به علت رفتار فرد دیگری احساس ناراحتی یا خشم می کنید، می توانید به او یک نامه بنویسید. اما ملزم به فرستادن آن نیستید. فقط عمل نوشتن کمک می کند فشار را از روی قفسه سینه خود بردارید و با قلبی آرام تر و ذهنی شفاف تر، روز خود را پیش ببرید.

سخن نهایی

کنترل احساسات شدید برای هر فردی چالش برانگیز است، اما برای تیپ های FP به خصوص سختی خاص خود را دارد. اگر جزو تیپ های احساسی – ادراکی قرار می گیرید، احساسات برای شما عمق و شدت بیشتری دارند و اغلب نتیجه آن سوءتفاهم یا حتی فوران های احساسی خجالت آور است.

اما ناامید نباشید، شما محکوم به این نیست که اسیر احساسات فوری خود باشید! راهکارهای ساده ای مانند ذهن آگاهی، ژورنال نویسی و برچسب گذاشتن روی احساسات، تفاوت بارزی در کمک به شما برای مدیریت احساسات خود و بیان آن ها به شکل سازنده تر ایجاد می کند.


mbti (ام بی تی آی) شخصیت شناسی توسعه فردی خودشناسی


برای ثبت نظر بایستی ابتدا وارد شوید.