1404/04/25 7:43 PM - 11 ساعت قبل
تا حالا افراد با تیپ یک اینیاگرام که در حالت ناسالم شخصیتی خود باشند، دیده اید؟ اگر جواب مثبت است، احتمالا تجربه ای بوده باشد که هرگز فراموش نخواهید کرد. این شخصیت های مصمم و ایده آلیست برای کامل و عالی بودن تلاش می کنند.
برای این شخصیت های اخلاق محور حیاتی است که طبق استانداردهای درونی بالای خود زندگی کنند. این تیپ ها به ندرت تنبل هستند و می توانند با تعهد بالای خود به صداقت به بهبود دنیا کمک کنند. گرچه، تیپ یکی های ناسالم از تیپ یکی های سالم مفید عملگرا فاصله دارند.
برخورد با تیپ یکی های ناسالم (مانند هر تیپ ناسالم دیگر در سیستم اینیاگرام)، مانند یک کابوس است. این افراد سخت گیر، قضاوت کننده و کنترل کننده به حساسیت ها و ویژگی های فردی دیگران توجه نکرده و همه را وادار به تطابق با معیارهای خود می کنند.
در این مقاله می گوییم افراد با تیپ یک انیاگرام که در حالت ناسالم شخصیتی خود قرار دارند، در زندگی روزمره چه رفتاری از خود نشان می دهند و چه ویژگی هایی دارند. پس همراهمان بمانید. شما می توانید برای اطمینان از تیپ خود در تست انیاگرام تست و تایپ شرکت کرده و گزارش کامل آن را نیز دریافت کنید.
تیپ یکی های ناسالم آنقدر مشغول ایده آل ها و ارزش های خود هستند که هر عملی را که مغایرت با باورهای محوریشان داشته باشد، تحمل نمی کنند. آن ها قوانین خود را با دقت اجرا می کنند و دیدگاه ها و پیشنهادهای مخالف را نمی پذیرند. تیپ یکی های ناسالم تفکر سیاه و سفید دارند و در برخورد با هرچیزی که از دیدگاه اخلاقی از نظرشان «خاکستری» باشد، صبر کمی نشان می دهند.
تیپ یکی ها بیشتر از هر چیزی دوست دارند طبق ایده آل ها و ارزش های محوری خود زندگی کنند. اما این شخصیت ها در حالت ناسالم خود هرچیزی را که باعث شود با نقاط ضعف خود روبرو شوند، تحمل نمی کنند. آن ها خود را بی عیب و فراتر از هر انتقادی می بینند، بنابراین واکنش های سریع و شدیدی نسبت به هرگونه انتقادی نشان خواهند داد.
برای کاستن خستگی ذهنی خود مقاله زیر را مطالعه کنید:
تیپ یکی های ناسالم بیشتر میل دارند که از دیگران انتقاد کنند. در حقیقت آن ها بابت اینکه رک حرف می زنند و وقت خود را با «پوشاندن واقعیتها با الفاظ زیبا» نمی گیرند، به خود افتخار می کنند. متاسفانه این رویکرد یک بام و دو هواست. تیپ یکی های ناسالم انتقاد را نمی پذیرند و افرادی را که از کارهای آن ها انتقاد می کنند، قضاوت کرده و به آن ها حمله خواهند کرد.
بسیاری از افراد با تیپ 1 انیاگرام در ذهن خود کوهی از کارها دارند که باید انجام شود. این افراد بی وقفه فهرستی از کارهایی که باید انجام شوند درست کرده و خود را تا زمانی که تمام وظایفشان را انجام نداده اند، مجبور به استقامت و پیگیری می کنند.
تیپ یکی های ناسالم یا بسیاری از وظایف خود را به سایرین محول می کنند (و رفتار زورگویانه و ریاست طلب را نشان می دهند) یا احساس می کنند که هیچکس نمی تواند کارها را طبق استانداردهایشان انجام دهد و خودشان بر انجام آن ها پافشاری می کنند.
گرچه فهرست کارهای این افراد دائما زیاد می شود و خودشان را در یک چرخه بی پایان از کار و خستگی می یابند. بنابراین آن ها به افرادی رنجیده، تلخ و قضاوت گر تبدیل می شوند که از نظرشان دیگران تنبل و نالایق هستند.
برای جلوگیری از فرسودگی خود مقاله زیر را بخوانید:
همانطور که گفتیم، تیپ یکی های ناسالم خیلی راحت انتقاد می کنند و نگاهی سیاه و سفید به همه چیز دارند. آن ها همچنین همزمان نقش دادستان، قاضی و هیئت منصفه را زمان برخورد با دیگران بازی می کنند. این افراد دوست ندارند دیدگاه های متفاوت را بپذیرند و تصور می کنند که سایرین منحط، تنبل، شرور، نالایق، شیطان صفت و سطحی هستند، تنها به این دلیل که دیگران از سبک زندگی یا اصول اخلاقی که آن ها برای خود در نظر گرفته اند، پیروی نمی کنند.
تیپ یکی ها عقیده دارند که اگر قرار است کاری انجام دهند، باید بدون عیب باشد. از نظر آن ها اصلا معنایی ندارد که پروژه فقط «به اندازه کافی خوب» پیش رفته است، متوقف شوند. این شخصیت ها باید بیشتر از آن پافشاری کرده و تعهدها و مسئولیت های خود را به نحو احسن تکمیل کنند. متاسفانه معنای آن این است که این افراد زمان بیش از حد زیادی را صرف تکمیل پروژه های خود می کنند. همچنین به این معناست که آن ها فرسوده، آشفته، آزرده و سرخورده می شوند.
به عنوان یک تیپ یکی، برای جلوگیری از کمالگرایی سمی خود، مقاله زیر را بخوانید:
چون تیپ یکی ها بخش زیادی از خشم خود را سرکوب می کنند، نتیجه آن اغلب کنایه های انتقادی و تلخ است که اسم آن را «شوخی» می گذارند. این افراد ممکن است سایرین را به علت ناشایستگی که دارند اذیت کنند، اما اگر طرف مقابل ناراحت شود دلخور می شوند. این افراد به کسانی که احساس می کنند به نوعی باعث ناامیدی شان شده اند، با کنایه های خود حمله می کنند.
تیپ یکی ها دوست دارند بر محیط خود کنترل داشته باشند. معنای آن این است که آن ها حتی احساس می کنند که باید نزدیکان خود را کنترل کنند، به آن ها بگویند چه کار کنند، کجا بروند یا چطور رفتار کنند. این شخصیت ها همچنین احساس می کنند که باید بی دقتی و ناشایستگی دیگران را جبران کنند.
آن ها ممکن است کارهایی را که دیگران انجام داده اند، دوباره انجام دهند و پافشاری کنند که همه کارها را خودشان انجام دهند. بنابراین احساس مسئولیت پذیری را در دیگران خاموش می کنند. اطرافیان این شخصیت ها ممکن است احساس کنند که تلاش برای انجام هیچ کاری فایده ای ندارد، چون این افراد تنها عیب کارها را خواهند دید یا آن ها را اصلاح خواهند کرد.
برای انتخاب بهتر شغل بعدی خود مقاله زیر را بخوانید:
تیپ یکی ها دائما در حال فعالیت و انجام کارهای گوناگون هستند. آن ها به عنوان تیپ های واکنشی تمایل دارند که واکنش سریع نسبت به نیازهای فوری نشان دهند. زمانی که سایرین برای تامل یا استراحت وقت می گذارند، این تیپ ها ممکن است کاملا شوکه شوند.
آن ها ممکن است به خود بگویند «چرا کارهایی را که باید انجام نمی دهند؟» «وقت استراحت نیست! کارهایی را که باید انجام شوند نمی بینند؟!» «آیا باید خودم همه کارها را انجام بدم؟» «بی خیال! باید بریم!» صدای منتقد درون تیپ یکی های ناسالم بی وقفه ناشایستگی ها و کند بودن سایرین را بر سر آن ها داد می زند.
تیپ یکی های ناسالم در بدترین حالت خود به امیال سرکوب شده خود جامعه عمل می پوشانند، در حالیکه به صورت آشکار چنین رفتاری را محکوم می کنند. مثلا اگر آن ها به نداشتن رابطه جنسی پیش از ازدواج عقیده داشته باشند، در خلوت خود به فیلم های مستجهن معتاد می شوند اما در جمع فریاد می زنند «فحشا جامعه را نابود می کند.»
اگر آن ها درباره فروتنی موعظه کنند، در ذهن خود مزایا و برتری هایشان را مرور می کنند. این شخصیت ها ممکن است نیمه شب پرخوری عصبی کنند، اما در ملاء عام از میانه روی و سلامت سخن بگویند. این افراد دوست ندارند با شرم خود روبرو شوند و سایرین را بابت انجام همان کارهایی که ادعا می کنند از آن بیزارند، سرزنش می کنند.
برای انتخاب بهتر روابط خود مقاله زیر را نگاهی بیاندازید:
تمام تیپ یکی های ناسالم شبیه به یکدیگر نیستند. مثلا تیپ یکی های جنسی اندکی از تیپ یکی های اجتماعی یا خودحفاظتی متفاوتند. در این بخش به چند نمونه از رفتارهای ناسالم هرکدام از این گونه های غریزی می پردازیم.
یکی های جنسی تشنه رابطه پرشور با یک فرد ایده آل مهم هستند. این افراد در تمام روابط خود هیجان، درک عمیق و ارزش های مشترک را طلب می کنند. تیپ یکی های جنسی در حالت ناسالم شخصیتی خود یک رابطه بی عیب می خواهند.
هرگونه عیبی را سریعا و مورد سرزنش قرار خواهند داد و با نق زدن ها، اصلاح کردن های مکرر و گیر دادن به جزئیات، شریک زندگیشان را از خود می رانند. این افراد اغلب رفتاری کنترل کننده و انتقادی دارند و ممکن است برای «زیر نظر قرار دادن» پارتنر خود احساس اجبار کنند. به نحوی که پیام های او را بخوانند، او را تعقیب کنند یا وسایلش را بگردند.
تیپ یکی های جنسی ناسالم به شدت حسود هستند و احساس می کنند که باید بالاترین اولویت را در زندگی پارتنر خود داشته باشند. از نظر جنسی این شخصیت ها ممکن است بین ابراز شدید امیالشان و میل به سرکوب کردن آن ها در کشمکش باشند. این افراد معمولا هم وابسته، کنترل کننده و فرسوده هستند.
تیپ یکی های اجتماعی خود را مانند الگویی می دانند که نشان دهنده روش صحیح زیستن و اندیشیدن است. این افراد ممکن است برای برقراری عدالت در اجتماع مبارزه کنند، روزنامه نگار، موعظه گر یا حتی معلم مدرسه باشند. این شخصیت ها به جای تمرکز بر یک شریک زندگی ایده آل، تمرکز خود را بر شرایطی می گذارند که می تواند تاثیر مثبتی را رقم بزند.
تیپ یکی های اجتماعی در حالت ناسالم خود طوری به سیاست های عمومی واکنش نشان می دهند که انگار یک توهین یا پیروزی شخصی است. مثلا اگر رئیس جمهوری که آن ها می خواهند انتخاب نشود، ممکن است افراد آن حزب سیاسی را سخت مورد قضاوت و سرزنش قرار دهند.
آن ها به جای اینکه این افراد را به عنوان انسان هایی با تجربه ها و ایده های منحصر به فرد بینند، در ذهن خود به آن ها برچسب «دشمن شخصی» می زنند. تیپ یکی های اجتماعی ناسالم همچنین زمانی که دیگران انتقادهایشان را به خود می گیرند ناراحت می شوند. با این حال خودشان هرگونه انتقادی را به دل می گیرند، بدون اینکه متوجه این تناقض باشند.
تیپ یکی های خودمحافظتی می خواهند احساس کنند که همه چیز در زندگیشان نظم و ساختار دارد. آن ها بسیار نگران رفاه مادی خود از جمله بودجه یا سلامتشان هستند. این افراد معمولا سخت کوش، انرژی و استرس زیادی را صرف ایجاد امنیت برای خود می کنند.
در حقیقت بسیاری از اوقات این دسته از تیپ یکی ها را به اشتباه افراد با تیپ 6 انیاگرام تصور می کنند، چون این گروه نیز تمایل های بسیار مشابهی دارند. تیپ یکی های خودمحافظتی در حالت ناسالم خود بین دوره هایی از افراط و بی بندوباری و دوره های از خویشتن داری، در کشمکش هستند.
آن ها ممکن است از طرفداران سرسخت رژیم های غذایی باشند و خویشتن داری خود را برای همه جار بزنند، اما زمانی که هیچ کس حواسش نیست در خوردن غذاهای چرب افراط کنند. این افراد عطش شدیدی به امیال غریزی احساس می کنند، مانند زیاده روی در خوردن، الکل یا رابطه جنسی.
با این حال این تیپ ها ممکن است خود را با محدودکردن از انجام چنین کارهایی به مدت طولانی مجازات کنند یا حتی به خود گرسنگی بدهند یا به خود آسیب بزنند.
زندگی هرگز بدون چالش و کشمکش نیست. در ابتدا ممکن است هیچکدام از این ویژگی های ناسالم برایتان آشنا نباشند و در مراحل بعدی زندگی خود آن ها را مشاهده کنید. وقتی صحبت از اینیاگرام به میان می آید، بسیاری از نقاط ضعف ما برای خودمان آشکار نبوده و ناآگاهانه هستند. این نقاط ضعف به قدری خودکار شده اند که دیگر در برابرشان هیچ حس شوک یا هشداری نداریم.
برخی از ما لحظات ناسالم را تجربه می کنیم که آن موقع پرخاشگری کرده و کارهایی را که نباید می کنیم. برخی از ما سال ها یا دهه ها زندگی ناسالم را تجربه می کنیم. اگر جزو تیپ های یک انیاگرام هستید، با شناسایی رفتار ناسالم بالا در خود می توانید نسبت به آن ها آگاه شوید، این رفتار را کنترل کنید و در مسیر سالم شخصیتی خود قرار بگیرید.