1404/04/10 7:16 PM - 16 ساعت قبل
زمانی که بچه بودید، بزرگسال ها عادت داشتند از شما بپرسند «زمانی که بزرگ می شوی، می خواهی چه شغلی داشته باشی؟» با آنکه پاسخ های هیجان انگیز مانند فضانورد، خلبان یا قاتل اژدها جالب بود، اما این تصمیم ها زمانی که بزرگ می شوید و می خواهید مسیر شغلی خود را انتخاب کنید، سخت تر می شوند.
سیستم شخصیت شناسی مایرز بریگز یکی از محبوب ترین ابزارها برای درک شخصیت است و اغلب از آن به عنوان راهی برای کشف شغل های رویایی افراد یاد می کنند. اما آیا واقعا این تست شخصیت شناسی می تواند به شما کمک کند که مسیر حرفه ای خود را انتخاب کنید؟ جواب این است که مطلقا می تواند اما تنها به این شرط که از آن هوشمندانه استفاده کنید.
در این مقاله نحوه آن را توضیح خواهیم داد. پس همراهمان بمانید. قبل از شروع اگر از تیپ شخصیتی خود مطمئن نیستید، می توانید در تست ام بی تی آی تست و تایپ شرکت کرده و گزارش کامل آن را نیز دریافت کنید.
آیا مردم و تعامل های اجتماعی به شما انرژی می دهند یا در محیط های ساکت و با درون نگری شکوفا می شوید؟ در سیستم شخصیت شناسی مایرز بریگز، حرف اول تیپ شما مشخص می کند انرژی خود را از کجا می گیرید.
اگر برونگرا هستید، ممکن است از شغل هایی لذت ببرید که تکیه بر تعامل و مشارکت دارند و احتمالا جذب محیط های شغلی پرانرژی و پرشتاب شوید. فروشندگی، استخدام، معلمی و وظایف مربوط به موفقیت مشتری فقط چند نمونه از حرفه هایی هستند که برونگرایان به خوبی از عهده آن بر می آیند.
از سوی دیگر درونگرایان ممکن است نقش هایی را ترجیح دهند که شرایط کار مستقلانه و تمرکز دقیق را بیشتر فراهم کنند. این شخصیت ها ممکن است در شغل هایی شکوفا شوند که در آن بتوانند بر وظایف با جزئیات یا پروژه هایی مانند تحقیق، نوشتن یا تحلیل داده ها تمرکز داشته باشند. یعنی شغل هایی که بتوانید بدون حواس پرتی دائمی، عمیقا تمرکز کنید. درک این ترجیحات کمک می کند گزینه های خود را محدود به محیط هایی کنید که در آن بیشتر احساس انرژی کنید تا خستگی.
آیا شما فردی هستید که بر حقایق قطعی و وقایع فعلی تمرکز می کند یا به صورت ذاتی احتمال ها و ترندهای آینده را تجسم می کنید؟ ترجیحات حسی (S) در مقابل شهودی (N) مشخص می کند که چطور اطلاعات را جمع آوری و تفسیر می کنید و با توجه به آن می توانید حرفه هایی را انتخاب کنید که ایده آل شما هستند.
شخصیت های حسگرا جزئی نگر و عمل گرا هستند و به اکنون و زمان حال توجه می کنند. آن ها نقش هایی را ترجیح می دهند که بر داده های ملموس، کارهای عملی و حل مشکلات واقعی تمرکز کنند.
این افراد عملکرد عالی در پیروی از رویه های جاافتاده، شناسایی تناقص ها و اجرای دقیق برنامه ها دارند. شغل های مربوط به بازرسی، مراقبت از سلامت (مانند پرستاری و دندانپزشکی)، شغل های مهارتی (مانند برق کشی و مکانیکی)، لجستیک یا علوم قانونی به خوبی مناسب آن ها هستند. این افراد همان کسانی هستند که مطمئن می شوند پروژه طبق برنامه پیش می رود، دستگاه ها بدون مشکل کار می کنند یا بیماران توجه لازم و دقیق را دریافت می کنند.
شخصیت های شهودی نگاهی کلی نگر دارند و تمرکز آن ها بر الگوها، ایده های انتزاعی و احتمال های آینده است. این افراد در شغل هایی شکوفا می شوند که به نوآوری، دیدگاه استراتژیک یا حل خلاقانه مشکلات نیاز دارند.
شهودی ها اغلب می پرسند «اگر این چنین شود چه؟» و به سمت حرفه هایی مانند کارآفرینی، طراحی UX، تحقیق آکادمیک، استراتژی بازاریابی یا آینده شناسی می روند. آن ها آینده نگرانی هستند که محصولات نوآورانه طراحی می کنند، داستان های جذاب می نویسند یا در حرفه خود پیشگامان بسیار موفقی هستند.
آگاهی از این ترجیحاتتان به شما کمک می کند حرفه هایی را انتخاب کنید که نقاط قوت شما، خواه تسلط و توجه بر جزئیات باشد یا تجسم گام بعدی، به کار گرفته شوند.
آیا تمایل دارید که بر اساس تحلیل عینی و بی طرفانه و منطق تصمیم بگیرید یا بیشتر احتمال دارد که به ارزش های فردی و همدلی دقت کنید؟ چنین چیزی مربوط به ترجیح تفکری (T) در مقابل احساسی (F) در سیستم 16 تیپی ام بی تی آی است.
تیپ های تفکری منطقی، دارای تفکر بی طرفانه، تحلیل گر، واقع گرا و با قدرت حل مشکل بالا هستند. آن ها حرفه هایی را ترجیح می دهند که منطق به ملاحظه نگری های احساسی ترجیح داده شود، مانند توسعه نرم افزار، جراحی، وکالت، تحلیل مالی و علوم داده.
در طرف مقابل تیپ های احساسی صلح جو و ارزش گرا هستند و اغلب مشارکت بیشتری از خود نشان می دهند. آن ها به دنبال حرفه هایی می گردند که از نظر انسانی تاثیرگذار باشند یا حداقل به سلامت و احساسات آدم ها در حد نتایج پایانی توجه شود. این افراد ممکن است در شغل هایی مانند مددکاری اجتماعی، پرستاری، منابع انسانی، کوچینگ، مشاوره و تعلیم و تربیت بدرخشند.
با فهمیدن ترجیحات طبیعی خود برای تصمیم گیری می توانید به سمت نقش های شغلی بروید که بیشتر همسو با نحوه تفکر و احساسات شما باشند.
آیا بیشتر دوست دارید با جریان پیش بروید یا برای شکوفایی به ساختار و برنامه نیاز دارید؟ ترجیح قضاوتی (J) در مقابل ادراکی (P) مشخص می کند رویکرد شما در قبال کارها و وظایف چیست.
تیپ های قضاوتی با دقت برنامه ریزی می کنند و به آن پایبند می مانند و با جدیت پروژه ها را سر موعد (و اغلب زودتر از آن) تحویل می دهند. آن ها شغل هایی را ترجیح می دهند که انتظارها مشخص و اهداف قابل اندازه گیری باشند. یعنی شغل هایی که مشکلات با جدیت برای تحویل به موقع پروژه حل می شوند.
شغل هایی در زمینه مدیریت پروژه، حسابداری، مدیریت مالی، عملیات، مهندسی و لجستیک ممکن است به خوبی مناسب آن ها باشند. اما در حقیقت این تیپ ها با هر وظیفه ای که نتیجه مشخصی داشته باشند، راحت هستند.
تیپ های ادراکی انعطاف پذیرتر و سازگارتر هستند، بیشتر در لحظه تصمیم می گیرند و به انتهای باز علاقه دارند. آن ها پروژه را طوری بهینه می کنند که انعطاف پذیری داشته باشند و بررسی کنند شرایط چطور پیش خواهد رفت.
از نظر ادراکی ها موعد تحویل پروژه ها مانند دستورالعمل است و برایشان تغییرات آخرین لحظه ای و نااطمینانی ها مهم نیست، حتی بر اساس آن شکوفا می شوند. این افراد عملکرد عالی در مدیریت وظایف بدون ساختار دارند. یعنی شغل هایی مانند طراحی گرافیک، روزنامه نگاری، علوم تحقیقات، مشاوره و هر نوع کار فریلنسری به خوبی مناسب آن ها است.
با آگاهی از این اطلاعات درباره خود می توانید محیط های شغلی را پیدا کنید که همسو با ترجیحات ذاتی شما باشد.
سیستم مایرز بریگز فقط برای پیدا کردن اولین حرفه خود به شما کمک نمی کند. بلکه زمانی که به فکر تغییر شغل می افتید، با درک تیپ خود می توانید متوجه شوید حرفه فعلی شما چه چیزی نداند و شغل بعدی شما چه چیزی را باید داشته باشد تا رضایتتان را جلب کند.
مثلا:
تیپ شما همچنین نقاط قوت قابل استفاده در مشاغل دیگر را نشان می دهد. از قبیل:
با فهمیدن اینکه چطور ترجیحات شما نیازهایتان را شکل می دهند (مثلا یک تیپ INFJ خواهان تاثیرگذاری معنادار است، در حالیکه تیپ ESTP دوست دارد با چالش ها مستقیما برخورد کند)، می توانید گزینه های شغلی خود را از فیلتر خودآگاهی رد کنید. انجام آن کمک خواهد کرد از نقش هایی اجتناب کنید که انرژی شما را می گیرند و هدفتان را بر شغل هایی بگذارید که همسو با انگیزه های اصلیتان است.
در حالیکه سیستم شخصیت شناسی مایرز بریگز به شناسایی نقاط قوت و ترجیحات شما کمک می کند، جواب مستقیمی برای سوال «باید با زندگی خود چکار کنم؟»، فراهم نمی کند. حرفه ها تحت تاثیر عوامل متعدد قرار دارند از جمله شرایط زندگی، تعلیم و تربیت و علایق فردی.
اگر انتظار دارید نتایج این تست شغل بی عیبی را برایتان آشکار کند، ممکن است ناامید شوید. آن را مانند یک نقشه در نظر بگیرید نه خود مقصد.
تمام سیستم های شخصیت شناسی تمرکز بر ویژگی های شخصیتی، انگیزه ها و رفتارها دارند. آن ها نمی توانند مهارت های خاص، تجربه ها یا تخصص شما را مشخص کنند، چون چنین چیزهایی محصول توسعه حرفه ای و شخصی شما هستند.
مثلا فقط آگاهی از اینکه تیپ INFJ تیپ شما است، مشخص نخواهد کرد که روانشناس، نویسنده یا رهبر غیرانتفاعی بهتری خواهید بود یا نه. شما باید سطح تحصیلات، استعدادها و گذشته شغلی خود را زمان تصمیم گیری برای انتخاب شغل در نظر بگیرید.
هیچ تست شخصیت شناسی سطح هوش یا خلاقیت شما را نشان نمی دهد. مثلا تیپ تفکری (T) بودن به این معنا نیست که از یک تیپ احساسی (F) باهوش تر هستید. همچنین درونگرا بودن به این معنا نیست که در نقش های رهبری نمی توانید بدرخشید. این اشتباه را نکنید که اجازه دهید نتایج تست MBTI، این باور را در شما ایجاد کند که پتانسیل محدودی دارید.
با آنکه پیشنهاد شغل با توجه به شخصیت مفید است، تست های شخصیت شناسی اغلب کلی هستند و ممکن است نتیجه آن ها مناسب حوزه های نوظهور یا فوق العاده تخصصی نباشد. مثلا یک سیستم انتخاب شغل با توجه به شخصیت ممکن است حرفه های حوزه فناوری را به تیپ INTP پیشنهاد دهد اما آیا نقش هایی مانند توسعه دهنده بلاک چین یا استراتژیست UX را نیز در نظر خواهد گرفت؟ این شغل ها همیشه در دسته بندی های سنتی مشاغل لحاظ نمی شوند.
حتی اگر شغلی را متناسب با نقاط قوت شخصیتی خود انتخاب کنید، عوامل دیگر مانند فرهنگ شرکت، همکاران و مسئولیت های روزمره شما بر سطح رضایت شغلی شما اثر خواهند گذاشت. یک تست شخصیت شناسی نمی تواند پیش بینی کند رئیس شما چقدر ممکن است سمی باشد!
در نهایت رضایت شغلی شما بستگی به ترکیبی از عواملی فراتر از تیپ شخصیتی شما دارد، از جمله محیط واقعی و فرصت هایی برای رشد.
تست MBTI ابزار عالی برای خودآگاهی و بررسی شغل های متناسب با شخصیت شما است. این آزمون می تواند ترجیحات، نقاط قوت و نوع محیط هایی که در آن ها رشد خواهید کرد، مشخص کند. اما نتایج آن فقط تکه ای از یک پازل است. برای اینکه واقعا حرفه رویایی خود را پیدا کنید، اطلاعاتی را که از این تست می گیرید در کنار تحقیق مستقیم، خدمات کوچینگ شغلی و خودنگری قرار دهید.