منتقد درون شما با توجه به تیپ انیاگرامتان چه حرف هایی می زند؟

1404/02/20 11:11 PM - 6 روز قبل


«نباید آن حرف را می زدی.» «به اندازه کافی خوب نیست.» «شکست می خوری.» شنیدن این جملات دردناک است. با این حال در برهه ای از زندگی خود احتمالا چنین حرف هایی را به خودتان زده اید. این صدای منتقد درون شما است. صدایی درون سرتان که شما را نسبت به توانمندی هایتان مشکوک می کند و خودارزشی شما را زیر سوال می برد.

تا حالا فکر کرده اید ریشه این منقد درونی در چیست؟ پاسخ در تیپ اینیاگرام شما است. هر تیپ انیاگرام انگیزه ها، خواسته ها و ترس های منحصر به فرد خود را دارد که رفتارش را شکل می دهد. به خصوص ترس های هر تیپ که بنیاد منتقد درون او را پایه ریزی می کنند.

چه بخواهید خودتان را بشناسید یا افرادی که نزدیک به شما هستند، آگاهی از اینکه منتقد درونی شما چطور شکل می گیرد، نقطه شروع خوبی است. زمانی که آن را درک کنید، بهتر متوجه خواهید شد چه زمانی صورت زشت خود را نشان می دهد و می توانید افکار خودانتقادی را با اندیشه های مهربانانه تر جایگزین کنید.

پس این مقاله را به این موضوع اختصاص داده ایم.، همراهمان بمانید. قبل از شروع اگر هنوز از تیپ شخصیتی خود مطلع نیستید، می توانید در تست انیاگرام تست و تایپ شرکت کرده و گزارش کامل آن را نیز دریافت کنید.

تیپ یک انیاگرام: تو باید کامل باشی

«باید عملکرد بهتری می داشتی، به اندازه کافی خوب نیست، باید کار درست رو انجام بدی.»

افراد با تیپ یک انیاگرام که با صفت «کمال گرا» شناخته می شوند، از قوانین پیروی می کنند و برای خود استانداردهای اخلاقی فوق العاده بالایی در نظر می گیرند. با آنکه چنین ویژگی باعث می شود این افراد رهبران عالی و دوستان و همکاران سخت کوشی باشند، زیر این ظاهر ترس عمیق فردی بد یا اشتباه بودن وجود دارد.

منتقد درون این افراد در اینجا زندگی می کند. برای تیپ یکی ها، این منتقد درون همیشه در حال حرف زدن است و آن ها را وادار می کند عملکرد بهتری داشته باشند، فرد بهتری باشند و هرگز خطا نکنند. اما بدون تردید هیچ کس (حتی تیپ یکی ها) نمی توانند همیشه بی نقص و عیب باشند.

از طرفی اگر این شخصیت ها سعی کنند این چنین باشند، سریعا به شخصیت سمی تبدیل می شوند. آن ها برای خاموش کردن منتقد درون خود باید متوجه شوند چه زمانی شروع به انتقاد از خود می کنند.

این افراد به جای سرزنش خود باید سعی کنند با خودشان به شکلی حرف بزنند که با یک فرد نزدیک یا شخصی که برایشان عزیز است صحبت می کنند، یعنی با مهربانی و عطوفت.

به عنوان یک تیپ یکی، برای جلوگیری از کمالگرایی سمی خود مقاله زیر را بخوانید:

تیپ دو انیاگرام: باید سایرین را در اولویت قرار بدهی

«به اندازه کافی مفید نیستی و کمک نمی کنی، مردم عاشق تو نیستند مگر اینکه از آن ها حمایت کنی، اینکه به فکر خودت باشی خودخواهی است.»

افراد با تیپ دو انیاگرام خودارزشی خود را بسیار زیاد به نحوه ارتباط خود با سایرین ربط می دهند. چنین تفکری باعث می شود این شخصیت ها فوق العاده همدل، دلسوز و بخشنده باشند. اما این رفتار برای آن ها بهایی دارد.

این شخصیت ها عمیقا از تنها بودن یا دوست داشتنی نبودن می ترسند. منتقد درون این افراد آن ها را متقاعد می کند که باید دائما برای ارزشمند بودن، ببخشند و چیزی عرضه کنند. در نتیجه آن ها در تلاش برای راضی نگه داشتن سایرین، نیازها و مرزهای خود را نادیده می گیرند.

این شخصیت ها خود را به شدت خسته می کنند، مراقبت از خود را فراموش می کنند و اگر در قبال رفتارشان عشق و توجه مشابهی را دریافت نکنند، احساس بی ارزشی می کنند.

مهم است که تیپ دویی ها متوجه شوند چه زمانی منتقد درونشان باعث می شود که باور کنند ارزششان وابسته به تایید دنیا و افراد بیرون است. آن ها باید یاد بگیرند که فقط به خاطر وجود خود دوست داشتنی هستند، نه به دلیل کارهایی که برای سایرین می کنند.

این تیپ ها را در حالت ناسالم شخصیتی خود به کمک مقاله زیر بشناسید:

تیپ سه انیاگرام: تو یک شکست خورده ای

«اگر بهترین نباشی بی ارزشی، اگر موفق نشوی هیچ کس دوستت نخواهد داشت، اهمیت نداری.»

افراد با تیپ 3 انیاگرام به عنوان شخصیت های جذاب، دارای اعتماد به نفس و هدفمند در مسیر شغلی، معمولا در مسیر زندگی خود به موفقیت های چشمگیری می رسند. با این حال، اغلب موفقیت این افراد ریشه در صدای سختگیرانه منتقد درونشان دارد که ارزشمندی این افراد را به موفقیت های بیرونیشان گره می  زند.

در نتیجه آن این شخصیت ها معتاد به کار می شوند و در تعقیب موفقیت و تایید سایرین، روابط فردی و مراقبت از خود را قربانی می کنند. این افراد برای ساکت کردن منتقد درون خود باید بدانند که ارزشمندی آن ها به عنوان یک فرد، وابسته به دستاوردهای بیرونی نیست.

آن ها باید یاد بگیرند که اجازه بدهند گاردشان پایین بیاید و آسیب پذیر باشند. یعنی اجازه بدهند که عزیزانشان خود واقعیشان را ببینند، نه فقط فرد با ظاهر خوشایندی که او را با دقت خلق کرده اند.

برای شناخت بهتر خود، مقاله زیر را مطالعه کنید:

تیپ چهار انیاگرام: یک مشکلی داری

«سایرین از تو شادتر هستند، چرا نمی تونی مثل بقیه عادی باشی؟، هرگز به جایی تعلق نداری، دست از تلاش بکش.»

منتقد درون افراد با تیپ چهار اینیاگرام رابطه معنادار آن ها با سایرین را از بین می برد. این منتقد به این شخصیت ها می گوید که از بنیاد عیب داشته و ویژگی نامشخصی که دیگران به نوعی دارند، ندارند. این منتقد درون اگر کنترل نشود، تیپ چهاری ها را به طور کامل از روابط اجتماعی دور می کند، چون آن ها می ترسند که درک نشوند، مورد قضاوت قرار بگیرند یا به خاطر کمبودهایشان طرد شوند.

مهم است که تیپ چهاری ها درک کنند که به هیچ شکلی معیوب نیستند. با وجود آنچه که منتقد درونشان به این افراد می گوید، همه در بخشی از زندگی خود احساس سردرگمی می کنند و اینکه به جایی تعلق ندارند. این شخصیت ها به جای آنکه تمرکز خود را بر متفاوت بودن از سایرین بگذارند، باید متوجه شوند که هر فردی منحصر به فرد است و چالش های خود را نیز دارد.

برای شناخت بهتر خود، مقاله زیر را بخوانید:

تیپ پنج اینیاگرام: نمی دونی درباره چه چیزی حرف می زنی

«به اندازه سایر مردم توانمند نیستی، اگر این حرف رو بزنی احمق به نظر خواهی رسید، چیزی به این رابطه اضافه نمی کنی.»

افراد با تیپ پنج انیاگرام، اندیشمندان فوق العاده ای هستند. آن ها معمولا در ذهن خود زندگی می کنند و از اندیشیدن به مفاهیم و مشکلاتی که علاقه شان را جلب کنند، لذت می برند. اما عطش آن ها برای دانش جنبه تاریک خود را دارد.

منتقد درون این شخصیت ها به آن ها می گوید که باید برای توانمند بودن دانش کسب کنند. این افراد در اعماق وجود خود می ترسند که ناتوان باشند، بنابراین با غرق کردن خود در نظریه ها، ایده ها و تحلیل، با این ترس مقابله می کنند.

اگر میل این افراد به دانشجویی کنترل نشود، از دنیای واقعی فاصله می گیرند و روابط خود را رها می کنند که به تعقیب علم بروند. آن ها برای آرام کردن منتقد درون خود باید متوجه باشند که تنها شکل قدرت دانش نیست. روابط احساسی، ارتباط ها و تعامل با دنیای اطرافشان لذت بخش خواهد بود و کمک خواهد کرد از دنیای ذهن خود بیرون آیند.

برای تعامل بهتر با سایرین، مقاله زیر را نیز مطالعه کنید:

تیپ شش انیاگرام: اگر برای هر سناریو برنامه نداشته باشی، شکست می خوری

«اگر اتفاقی افتاد چه؟ نیاز به حمایت ضعفت را نشان می دهد، چرا باید به آن ها اعتماد کنی وقتی که به تو خیانت خواهند کرد؟»

افراد با تیپ شش انیاگرام در اعماق وجود خود از هر نوع آسیب دیدن و خطری می ترسند، خواه آسیب عاطفی از سوی عزیزانشان باشد، بی ارزش شمارده شدن در محیط کار یا پروژه ای که تحویل به موقع آن غیرممکن است.

منتقد درون این افراد همیشه نسبت به نداشتن امنیت و مسائل غیرمطمئن و غیرقابل پیش بینی مضطرب است. این منتقد همیشه تحت تاثیر اضطراب است و هوشیاری بالایی دارد و می پرسد «چه اتفاقی می افتد، اگر».

زمانی که این منتقد درون کنترل را بر عهده داشته باشد، تیپ ششی ها ساعات ها درون ذهن خود گیر می کنند، به خطرات بالقوه می اندیشند و برای بدترین سناریوهای ممکن برنامه های دقیقی می ریزند. نیازی به گفتن نیست که چنین الگوی تفکری زیستن را غیرممکن می کند.

این شخصیت ها برای رهایی از آن باید متوجه شوند چه زمانی گرفتار سیاه چال نگرانی و اضطراب می شوند. آن ها باید یاد بگیرند به توانمندی های خود اعتماد کنند و به خود اعتبار بیشتری بدهند. باید بدانند می توانند تمام سختی های زندگی را با موفقیت پشت سر بگذارند، بدون اینکه نیاز به این باشد که در ذهن خود تمامی این اتفاق ها را تصور کنند.

برای افزایش بهره وری خود، مقاله زیر را بخوانید:

تیپ هفت انیاگرام: اگر آرام بگیری، فرصت ها را از دست خواهی داد

«با آرام بودن و نداشتن تحرک وقتت را تلف می کنی، اگر متعهد شوی تا ابد گرفتار این شرایط خواهی شد، به خندیدن ادامه بده وگرنه دردت را خواهند دید.»

منتقد درون افراد با تیپ هفت انیاگرام خود را به شکل میل این افراد به لذت جویی نشان می دهد. این شخصیت های خوشبین و سرگرمی طلب می خواهند تا جای ممکن از زندگی لذت ببرند، به خصوص قسمت های هیجان انگیز آن.

اما درون این ظاهر خوشحال، آن ها از به دام افتادن و محدود بودن می ترسند که باعث می شود از احساسات منفی فرار کنند و تمرکز خود را تنها بر احساسات مثبت بگذارند.

با آنکه چنین چیزی باعث می شود در لذت بردن از لحظات عالی باشند، اما نتیجه آن همچنین ممکن است حس نارضایتی و خوشبخت نبودن باشد. به هرحال از قدیم گفته اند «نابرده رنج، گنج میسر نمی شود.» اما منتقد درون تیپ هفتی ها آن ها را وادار می کند از احساسات و وقایع ناخوشایند فرار کنند، حتی زمانی که در نهایت نتیجه آن ممکن است شادی عمیق تر و بادوام تر باشد.

مهم است این شخصیت برای ساکت کردن منتقد درون خود ارزش درد را یاد بگیرند. حتی با آنکه بعضی از چالش ها در لحظه احساس خوبی ندارند، در درازمدت رضایت و شادی کافی را به ارمغان می آورند.

به کمک مقاله زیر در محیط کار نظم بیشتری داشته باشید:

تیپ هشت انیاگرام: اگر آسیب پذیری را نشان بدهی، ضعیف هستی

«باید کنترل را به دست بگیری، نمی تونی به سایرین تکیه کنی، اگر به دیگران اعتماد کنی تو را فریب خواهند داد.»

افراد با تیپ هشت اینیاگرام در ظاهر شخصیتی مطمئن به خود و مصمم هستند. آن ها بیشتر از همه زمانی احساس راحتی می کنند که کنترل را به دست داشته باشند و پشت آن علتی نهفته است. منتقد درون آن ها می گوید که باید برای در امان ماندن، قوی و مسلط بر امور به نظر برسند.

اما چنین دیدگاهی ممکن است اثر عکس داشته باشد و جلوی آن ها را در شکل گیری ارتباط با سایرین که بر پایه آسیب پذیری و پذیرا بودن است، بگیرد. این شخصیت ها برای کنترل کردن منتقد درون خود باید یاد بگیرند که در واقع می توانند حمایت و عشق را در سایرین جستجو کنند.

آسیب پذیری نشانه ضعف نیست. بلکه در واقع به آن ها این توانایی را می دهد که شکوفا شوند و ارتباط عمیق تری با سایرین شکل دهند.

برای موفقیت بیشتر در زندگی از مقاله زیر کمک بگیرید:

تیپ نه انیاگرام: نیازهایت مهم نیست، آرامش را بر هم نزن

«زیادی هستی! جلب توجه سایرین خودخواهی است، باید برای دوست داشته شدن همراه با جریان پیش بروی.»

افراد با تیپ نه انیاگرام بر خلاف ذات آرام و ساکت خود، در درون یک منتقد درون دردسرآفرین دارند. این صدا به آن ها می گوید که برای دوست داشته شدن باید موافق با سایرین باشد و نظرها و نیازهایشان در اولویت دوم نسبت به آرامش و صلح قرار می گیرد.

زمانی که این شخصیت ها صدای این منتقد را باور کنند، خود را فراموش می کنند و نیازها و احساسات سایرین را در مقایسه با خود در اولویت می گذارند. این افراد برای آرام کردن این منتقد باید به خود یادآوری کنند که خواسته و نیازهایشان در حد نیازها و خواسته های سایرین مهم است. حتی اگر خودبیانی و ابزار نیازهای این شخصیت ها باعث شود در ابتدا احساس ناخوشایندی داشته باشند، بهترین تدبیر برای ساکت کردن منتقد درونشان است.

برای شناخت بهتر رفتار خود مقاله زیر را بخوانید:

با توجه به تیپ اینیاگرام خود به سمت کدام یک از هفت گناه کبیره کشیده می شوید – قسمت سوم


شخصیت شناسی توسعه فردی خودشناسی


برای ثبت نظر بایستی ابتدا وارد شوید.