1402/04/03 11:59 AM - یک سال قبل
آزمون IQ ده گانه ده توانایی ذهنی شما را میسنجد و هوش شما همراه با IQ هر کدام از قسمت های نیمکره راست و چپ را به صورت جداگانه گزارش میکند.
تست هوش ده گانه IQ یکی از جامع ترین و دقیق ترین آزمونهای هوش است که تا کنون ارائه شده است. با استفاده از این تست ضریب هوشی افراد در ده حوزه مشخص میشود. این تست شامل 10 آزمون است که 5 آزمون توانایی های نیمکره راست و 5 آزمون دیگر توانایی های نیمکره چپ را میسنجد.
با توجه به اینکه مغز انسان به دو عمده نیمکره راست و نیمکره چپ تقسیم شده است، هر کدام از قسمت های مغز توانمندی های ذهنی خاصی را برای فرد به ارمغان می آورد. معمولاً هر فرد یک نیمکره فعال دارد. به همین دلیل است که افراد در توانمندیهای ذهنی متفاوت اند. این آزمون طوری طراحی شده است که 5 قسمت آن مربوط به سنجش نیمکره راست مغز و 5 قسمت آن مربوط به سنجش نیمکره چپ مغز است.
تست هوش ده گانه شاخص های زیر را اندازه گیری مینماید، که برخی از آن ها مربوط به نیمکره راست و برخی مربوط به نیمکره چپ مغز است.
روانشناسان زیادی روی مساله تست هوش کار کرده اند. سوال اصلی اکثر روانشناسان این بوده که تست هوش کامل که همه ابعاد ذهنی افراد را بسنجد، چه خصوصیاتی دارد و چه مواردی را مورد سنجش قرار میدهد. به نظر میرسد ابعادی که باید در یک تست هوش کامل افراد را مورد سنجش قرار دهند حداقل دارای 10 قسمت از موارد ذیل باشد. برخی از این ابعاد شامل مواردی همچون تست حافظه ، تست استدلال کلامی ، تست استدلال عددی ، تست هوش تصویری ، تست هوش ریاضی ، تست هوش درک لغات و معانی ، تست ادراک ، تست ادراک بصری ، تست درک ارتباط اعداد ، تست درک جزئیات ، تست استنتاج و منطق ، تست تجسم فضایی و تست خلاقیت است. مثلاً تست هوشی مانند تست ریون فقط قسمت هوش تصویری است و نمی تواند مشخص کننده IQ فرد باشد.
پس از شرکت در یک تست هوش، ممکن است نیاز به تفسیر نمره IQ خود داشته باشید و بدانید واقعا چه چیزی را به شما نشان میدهد. آیا بهره هوشی شما متوسط است؟ آیا بهره هوشی در حد یک نابغه را دارید؟ جدول زیر به شما یک چارت نمره IQ نشان میدهد تا بتوانید درک بهتری از محدوده نمرههای IQ داشته باشید.
این جدول دسته های متفاوتی را براساس مقدار نمره تست هوش شما مشخص میکند تا بتوانید در مورد توانمندیهای خود درک نسبی به دست آورید.
درصد جمعیت | تفسیر نمره IQ | نمره IQ |
2.1 درصد | بسیار با استعداد | بالای 130 |
6.4 درصد | با استعداد | 121 تا 130 |
15.7 درصد | بالا تر از از مقدار متوسط هوش | 111 تا 120 |
51.6 درصد | مقدار هوش متوسط | 90 تا 110 |
15.7 درصد | پایینتر از مقدار متوسط هوش | 80 تا 89 |
6.4 درصد | از نظر شناختی باید بررسی شود | 70 تا 79 |
متوسط نمره IQ همیشه 100 است و امتیاز شخصی تان نمره IQ شما را در مقایسه با آن اعلام میکند. نمرههای IQ براساس مقایسه با افراد دیگری هستند که در آن تست شرکت کردند و گروه هنجار نام دارند. چون امتیاز 100 متوسط است، نمره شما میگوید نمره IQ شما در مقایسه با سایرین در چه رتبهای قرار میگیرد. چیزی به اسم یک «محدوده طبیعی IQ» وجود ندارد، گرچه میتوانید دستههایی مانند هوش متوسط (جدول بالا را ببینید) داشته باشید.
پل بروکا (1824 تا 1880) و سر فرانسیس گالتون (1822 تا 1911) اولین دانشمندانی بودند که به فکر اندازه گیری هوش افتادند. آنها تصور کردند که میتوانند با اندازهگیری جمجمه انسان مقدار هوش او را بسنجند. این دو دانشمند فرض کردند هر چه اندازه جمجمه یک فرد بزرگتر باشد، مقدار هوش بالاتری دارد. در همان دوران، دانشمند ویلهلم وونت (1832 تا 1920) از فاکتور خود اندیشی (توانایی فرد در بررسی افکار خودش) به عنوان عاملی برای سنجش هوش استفاده کرد. امروزه روشها و ایدههای این افراد تاریخ گذشته به شمار میروند و یقیناً برای تست های هوش استفاده نمیشوند ولی یک بخش مهم از تاریخچه تست هوش را به خود اختصاص دادهاند.
اولین تست هوش «واقعی» اولین تست هوش مدرن در تاریخ سال 1904 توسط آلفرد بینه (1857 تا 1911) و تئودور سیمون (1873 تا 1961) طراحی شد. وزارت تعلیم و تربیت فرانسه از این دو محقق خواست آزمونی را طراحی کنند که کودکان از نظر ذهنی عقبافتاده را از کودکان دارای هوش معمولی ولی تنبل تشخیص دهد. نتیجه تحقیقات آنها شکلگیری آزمون هوش سیمون – بینه بود. آزمون هوش مورد نظر چندین بخش داشت مانند استدلال منطقی، پیدا کردن کلمات همقافیه و اسم بردن اشیاء. امتیاز این آزمون هوش در ترکیب با سن کودک، اطلاعاتی را در مورد توسعه هوش کودک فراهم میکند مثلا آیا کودک از نظر هوشی از سایر کودکان جلوتر یا عقبتر است؟ بهره هوشی در قالب ضریبی از 100 (سن ذهنی/ سن شناسنامهای) محاسبه شده بود. این تست در دو قاره اروپا و آمریکا موفقیت عظیمی بر جا گذاشت.
از تست های هوش برای اهداف متفاوتی استفاده میشود. استفاده از آنها برای موارد زیر است:
تست های هوش میتوانند تحت این شرایط بسیار مفید باشند چون نمرههای بالای بهره هوشی (IQ) یک ظرفیت پیشبینی کننده دارند. یعنی بهره هوشی به موفقیت تحصیلی در مدرسه، شغل، ویژگیهای رهبری و خلاقیت ربط داده میشود.
قانون کلی این است هرچه نمره هوش شما بالاتر باشد، عملکرد بهتری در دنیای مدرسه و کار خواهید داشت. بنابراین، براساس امتیاز بهره هوشیتان میتوانید در مورد آیندهتان انتخابهای بهتری بگیرید.
حافظه توانایی به خاطر سپاری و یادآوری اطلاعات میباشد. نمرات بالا در این قسمت نشان دهنده توانایی بالای فرد در به خاطر سپاری سریع و در یادآوری المان ها است. این توانایی میتواند به فرد کمک کند تا در کمترین زمان بیشترین اطلاعات را در حافظه کوتاه مدت خود ذخیره کند و بتواند به راحتی آنها را به خاطر بیاورد. نمرات بالا نشان دهنده حافظه کوتاه مدت قوی تر و نمرات پایین نشان دهنده حافظه کوتاه مدت ضعیف تر است. در مشاغل مختلف می تواند این توانایی به صورت موثر اثر گذار باشد. اگر شرایط احراز و شایستگی های شغلی در سازمانی به صورتی است که باید شاغل از حافظه خود بهره ببرد، سنجش این توانایی بسیار مهم می شود. به طور مثال مشاغلی که با افراد و موارد زیادی درطول روز درگیر هستند و نیاز است فرد شاغل موارد را به خوبی به خاطر سپرده و در زمان مورد نظر آن ها را به خاطر بیاورد و از اطلاعات خود استفاده کند.
ادراک توانایی تشخیص اطلاعات مختلف از هم است. نمرات بالا در این قسمت نشان دهنده توانایی فرد در تشخیص سریع اطلاعات و بررسی جزئیات آن ها در کوتاهترین زمان میباشد. این توانایی میتواند به افراد کمک کند تا جزئیات را با دقت و سرعت مورد بررسی قرار دهند. افراد با این توانایی میتوانند به راحتی کلمات و اعداد را درک کرده و جزئیات را مورد مقایسه و سنجش قرار دهند. نمرات بالا نشان دهنده دقت و سرعت بالاتر در بررسی جزئیات یک موضوع می باشد. این مورد در مشاغلی که با اعداد و ارقام در ارتباط اند و باید فرد شاغل دقت و سرعت کافی را برخوردار باشد بسیار مهم است. این توانایی گاهی در مشاغلی مانند مونتاژ و تعمیرات نیز مهم است و فرد شاغل باید حداقل امتیاز را در آن کسب کند.
درک لغت توانایی درک معنایی لغات است. نمرات بالا در این قسمت نشان دهنده توانایی فرد در ادراک کلمات و قابلیت تشخیص آنها است. درک معنایی به مفهوم فهمیدن کلمه و تشخیص و تمیز آن بین بقیه کلمات است. این مهم به فرد کمک می کند تا کلمات را به راحتی بفهمد و بتواند در جای درست استفاده نماید. افراد دارای نمرات بالا درک بالاتری از لغات دارند و این درک را با سرعت زیادی انجام می دهند. این توانایی در مشاغلی که ارتباطات در آن زیاد است و فرد شاغل باید جوابگوی مشتریان باشد، بسیار مهم است. این توانایی در تعاملات افراد تاثیر گذار است و گاهی برای شرایط احراز مشاغلی مانند آموزگاری نیز استفاده می شود.
درک بصری توانایی درک دیداری تصاویر است. نمرات بالا در این قسمت نشان دهنده توانایی فرد در تشخیص و تمیز المان های بصری است. ادراک بصری به مفهوم فهمیدن تفاوت اشکال و تشخیص و تمیز بین تصاویر است. این توانایی به افرد کمک میکند تا جزئیات را در اشکال و تصاویر بتوانند تشخیص دهند. افراد با نمرات بالا با سرعت و دقت زیادی میتوانند تفاوت بین تصاویر را درک کنند و آن ها تجزیه و تحلیل کنند. این توانایی در مشاغلی که به درک تصاویر مربوط می شود بسیار حیاتی است. مشاغلی مانند طراحی، معماری و هر شغلی که باید فرد از توانایی دیداری خود استفاده کند، مهم است.
ارتباط اعدادی توانایی تشخیص سریع بین اعداد است. نمرات بالا در این قسمت نشان دهنده توانایی فرد در تشخیص است. این توانایی به فرد کمک می کند تا ارتباط بین اعداد را تشخیص دهد و جزئیات را در خصوص اعداد بتواند سریع ادراک کند. افراد با نمرات بالا سرعت و دقت بیشتری در تشخیص اعداد مشابه و نامشابه هستند. این شایستگی در مشاغلی مهم است که باید فرد شاغل در پیدا کردن خطاها و جزئیات تبحر داشته باشد. مشاغلی که به دقت زیاد وابسته اند مانند مراقبت از بیماران و یا کار در داروخانه ها به این توانایی وابستگی بیشتری دارند.
تکمیل تصاویر توانایی درک ارتباطی تصاویر است. نمرات بالا در این قسمت نشان دهنده درک فرد از ارتباط تصویری است. این توانایی به فرد کمک میکند تا بتواند منطق تصاویر را بیابد. قدرت درک بصری و ارتباط بین تصاویر از مهم ترین فاکتورهای این توانایی است. افراد با نمرات بالا علاوه بر سرعت درک بالای تصاویر قادراند بین تصاویر ارتباط معنا دار را هم بیابند. این توانایی در شغل هایی که به تعمیرات و عیب یابی وابسته اند بسیار مهم است. مشاغل مهندسی و حتی پزشکی نیز به این توانایی در انجام امور خود نیاز دارند.
استنتاج و منطق توانایی درک منطقی بین موضوعات است. این توانایی به فرد کمک میکند تا رابطه منطقی بین موضوعات را بیابد و بتواند آن ها را تحلیل کند. این توانایی با درک موضوعات و یافتن راه حل برای مسائل پیچیده ارتباط مستقیم دارد. افراد دارای نمرات بالا قادراند تجزیه و تحلیل منطقی از موضوعات ارائه دهند. این توانایی به مشاغل خاصی محدود نمی شود. مشاغلی که نیاز به تحقیق و توسعه دارند همگی به این توانایی وابسته اند.
تجسم فضایی توانایی درک تصاویر از راه درک فضایی اجسام است. این توانایی به افراد کمک می کند تا تصویری سه بعدی از اجسام در ذهن خود مجسم کنند و بتوانند ساختارهای تک بعدی را در ذهن خود به صورت چند بعدی داشته باشند. افراد با نمرات بالا می توانند تصویر سازی ذهنی خوبی داشته باشند. این توانایی در مشاغل مهندسی و در تمامی شاخه های آن می تواند موثر باشد. مخصوصاً مشاغلی مانند معماری و عمران بسیار به این توانایی وابسته اند.
استنتاج عددی توانایی درک و پیدا کردن رابطه بین اعداد است. این توانایی به افراد کمک میکند تا رابطه بین اشیا و موضوعات و همچنین اعداد را به راحتی بیابند. درک رابطه ریاضی و حل مسائل پیچیده ریاضیات بر اساس این هوش شکل میگیرد. افراد دارای نمرات بالا توانایی درک ارتباط ریاضی بین اعداد را دارند. این توانایی در مشاغلی مانند مشاغل وابسته به علوم پایه بسیار کاربرد دارد. افرادی که در حوزه های ریاضیات و نجوم کار می کنند، به این توانایی نیاز دارند.
خلاقیت توانایی استفاده از اشیا و کلمات موجود در جهت کاربرد به روش نوینی است. این هوش کمک میکند تا افراد بتوانند روش نوینی را برای کارهای عادی برگزینند. تفکر در زمینه ای که ممکن است روش معمولی نباشد از خصوصیات این توانایی است. افراد با نمرات بالا می توانند با استفاده از خلاقیت به مسائل به روش نوینی بنگرند. این توانایی به شغل خاصی معطوف نمی شود و افراد در هر شغلی ممکن است نیاز داشته باشند که خلاقیت داشته باشند. افراد با این توانایی می توانند در سیستم ها تحول آفرین باشند.