کدام یک از تیپ های انیاگرام بیشتر مستعد پرحرفی درباره احساسات و تجربه های شخصی خود هستند (و چرا)؟

1404/02/17 12:37 AM - 10 ساعت قبل


چنین سناریویی را تصور کنید. برای اولین بار با یک نفر سر قرار می روید و پس از چند دقیقه سفارش قهوه، طرف مقابل شما با جزئیات درباره آسیب های دوران کودکی خود صحبت می کند. داستان هایی درباره مورد زورگویی واقع شدن در مدرسه، احساس دیده نشدن در خانه و اینکه چطور این انتظارها روابط امروزی او را شکل داده اند. بدترین بخش ماجرا این است که شما هنوز فامیل او را نمی دانید.

چنین رفتاری را در روانشناسی نور افکنی (Floodlighting) می نامند. اینکه چنین رفتاری به طرز عجیبی برایتان جالب یا از نظر اجتماعی آشفته کننده باشد، بیشتر از آنچه که فکر کنید رایج است. در این مقاله می گوییم کدام یک از تیپ های انیاگرام بیشتر ممکن است این رفتار را از خود نشان دهند. پس همراهمان بمانید. قبل از شروع اگر هنوز از تیپ شخصیتی خود مطلع نیستید، می توانید در تست انیاگرام تست و تایپ شرکت کرده و گزارش کامل آن را نیز دریافت کنید.

نورافکنی چیست؟

«برنه براون» نویسنده کتاب «جرات بسیار» این اصطلاح را رایج کرد و به حرف زدن بیش از حد درباره احساسات اشاره می کند. یعنی در میان گذاشتن زیاد تجربه های صمیمانه شخصی با یک نفر قبل از اینکه اعتماد یا اطمینان قابل توجهی بین شما شکل گیرد.

چنین رفتاری افراد را از نظر احساسی و ادراکی گیج و آشفته می کند یا حتی به واسطه صمیمت فوری به طرز عجیبی به خود افتخار می کنند. Floodlighting به طرز مشخصی از آسیب پذیری متفاوت است. براون آسیب پذیری را «نااطمینانی، ریسک و آشکارسازی عاطفی» می داند که به صورت عمدی و از روی تشخیص بیان می شود.

نورافکنی بخش تشخیص را بی خیال می شود. این رفتار ممکن است غیرارادی، تکانشی یا حتی وسواسی به نظر برسد. فردی که این کار را انجام می دهد، فضای جمع یا طرف مقابل خود را نمی سنجد و فقط حرف می زند.

«جسیکا آلدرسون» هم بنیانگذار اپلیکیشن دوست یابی «So Synched» در گفتگو با مجله گلامور می گوید «نورافکنی به معنای استفاده از آسیب پذیری به شکل یک نورافکن با شدت نور بالا است. این مفهوم شامل در میان گذاشتن همزمان جزئیات شخصی زیاد است. برای محک زدن شرایط، سرعت بخشیدن به صمیمیت یا اینکه ببینیم نفر مقابل چطور با این جنبه های شخصی شما کنار می آید.»

آیا نورافکنی بد است؟

نورافکنی به طور ذاتی بد نیست اما می تواند باشد. اینکه در نتیجه آن ارتباط شکل گیرد یا آشفتگی احساسی به وجود آورد، بستگی به دو عامل اصلی دارد. گشودگی یا استقبال و ظرفیت فرد شنونده و انگیزه اصلی کسی که درباره احساسات و تجربه های شخصی خود حرف می زند.

زمانی که هدف برقراری یک ارتباط خالصانه باشد و فرد مقابل پذیرا باشد و احساس امنیت کند، نورافکنی صمیمیت را پرورش می دهد. اما اگر علت آن اضطراب یا نیاز به کنترل جریان گفتگو باشد، ممکن است نتیجه عکس داشته باشد.

نورافکنی می تواند ناشی از اضطراب، میل به برقراری ارتباط یا تمایل به آرام کردن خود از طریق برون ریزی استرس باشد. همچنین ممکن است تلاشی ظریف (یا نه چندان ظریف) برای دریافت تایید یا همدلی باشد. نورافکنی در بعضی مواقع نقش آزمایش را دارد تا ببینیم نفر مقابل چه واکنشی نشان خواهد داد. روانشناسی پشت این رفتار پیچیده است، اما آن را فورا می توان تشخیص داد.

چه چیزی افراد را وادار به نورافکنی می کند؟ و چه کسی بیشتر از حد ممکن است آن را انجام دهد؟ در پاسخ به این سوال در ادامه با استفاده از انیاگرام سبک های شخصیتی را که بیشتر از همه مستعد نورافکنی هستند، بررسی خواهیم کرد.

کدام تیپ های انیاگرام بیشتر از همه ممکن است نورافکنی کنند؟

مهم است همین ابتدا تاکید کنیم که تمامی تیپ های انیاگرام پتانسیل نورافکنی را دارند، درست همانطور که همگی می توانند رفتار خود را تعدیل کنند. صحبت نامناسب و بیش از حد درباره احساسات و تجربه های شخصی بیشتر تابعی از خودشناسی، تسلط فردی و شرایط خاص هر فرد است. با این حال، بعضی تیپ ها نسبت به سایرین بیشتر مستعد فرافکنی هستند. در ادامه تعدادی از رایج ترین آن ها را معرفی می کنیم.

تیپ 4 انیاگرام: قهرمانان نورافکنی

افراد با تیپ 4 انیاگرام دنیای احساسی عمیق و غنی دارند و این میل شدید که خود واقعیشان دیده شود. از نظر تیپ چهاری ها نورافکنی میانبری برای شکل دادن صمیمیت است. آن ها از غم، اشتیاق، درد یا چالش های فردی نمی ترسند.

در حقیقت این تیپ های شخصیتی اغلب با صحبت درباره همین مسائل پیش می آیند. نتیجه آن می تواند ایجاد ارتباط های عمیق باشد، اگر شنونده برای آن آماده باشد.

هشدار نورافکنی در قرار اول «من سال هاست که اضطراب دارم. شاید هفت داروی مختلف ضد اضطراب مصرف کرده باشم اما همین هفته پیش بود که متوجه شدم اضطراب چقدر بر روابط من اثر می گذارد. من مردم را از خودم دور می کنم. می ترسم آن ها در نهایت فکر کنند که نمی توانند از عهده من برآیند و نمی دانم چطور چنین رفتاری را متوقف کنم.»

علت چنین رفتاری چیست؟

دیدن شده، احساس اصالت و ایجاد سریع عمق. این افراد ممکن است به صورت آگاهانه (یا ناآگاهانه) از نورافکنی به عنوان روشی برای بررسی سریع اینکه طرف مقابل می تواند فضایی برای عمق و شدت احساساتشان فراهم کند، استفاده کنند.

واقعا چه خبر است؟

رفتار این افراد از روی میل واقعی به اصیل بودن و کاملا دیده شدن است. تیپ چهاری که نورافکنی می کند اجازه می دهد میلش به درک شدن دیدگاهش را تیره کند و توانایی او برای سنجیدن فضا را تحت تاثیر قرار دهد.

این تیپ ها بدون اینکه پیشینه قابل توجهی با فردی که این اطلاعات را با او در میان می گذارند داشته باشند، متوجه نمی شوند که با رفتار خود برخی افراد را آشفته می کنند. یعنی همان کسانی که ممکن است کاملا آماده شنیدن این اطلاعات باشند، زمانی که رابطه بین آن ها بیشتر شکل گرفته است.

برای پیداکردن آرامش خود مقاله زیر را بخوانید:

تیپ 2 انیاگرام: اعتراف کنندگان مهربان

افراد با تیپ دو انیاگرام اغلب احساس می کنند که عشق را باید به دست آورند. آن ها در قرارهای عاشقانه یا روابط جدید خود ممکن است بیش از حد داستان های عاطفی بگویند. یعنی درباره اینکه چقدر نسبت به سایرین بخشنده بوده اند یا اینکه چقدر آسیب دیده اند، با این امید که نشانه ای برای عمق عاطفی و وفاداری آن ها باشد. رفتار آن ها به صورت غیرمستقیم می گوید «می بینی چقدر دوست داشتنی هستم؟ می تونی به من اعتماد کنی.»

هشدار نورافکنی در قرار اول «می خوام فقط بدونی که می تونی هرچیزی رو به من بگی. به همون شکلی که من همه چیز رو به درمانگرم می گویم، درباره مشکلات معده ام و اینکه چطور آخرین دوست پسرم من رو ترک کرد، حتی زمانی که در دوران درمان سرطانش کنار او بودم.»

علت چنین رفتاری چیست؟

برای اینکه احساس کنند دوست داشتنی و مفید هستند و از نظر احساسی ارتباط برقرار کنند. نورافکنی به روشی تبدیل می شود که از نظر احساسی طرف مقابل را درگیر کنند و گیر بیاندازند.

واقعا چه خبر است؟

تیپ دویی های اینیاگرام در اعماق وجود خود واقعا می خواهند دوست داشته شده و ارزشمند شمارده شوند. به نحوی که اغلب اعتقاد دارند ارزشمنی آن ها در گروی کمک به سایرین است. در نتیجه آن ها بیش از حد درباره احساسات و تجربه های شخصی خود حرف می زنند، با این تفکر که با صحبت درباره چالش ها و فداکاری های فردی می توانند در دسترس بودن خود از نظر عاطفی و وفاداریشان را نشان دهند.

گرچه ممکن است آن ها متوجه نشوند که با وارد کردن فشار برای صمیمیت زودتر از موعد، طرف مقابل را آشفته می کنند یا رابطه را به بی تعادلی می کشانند.

به کمک مقاله زیر بین زندگی شغلی و شخصی خود تعادل ایجاد کنید:

تیپ 6 انیاگرام: نورافکن های مضطرب

افراد با تیپ 6 انیاگرام اضطراب را به صورت بیرونی پردازش می کنند. این شخصیت ها زمانی که احساس اضطراب می کنند، حرف می زنند. آن هم زیاد. اگر آن ها درباره احساسات طرف مقابل نسبت به خود مطمئن نباشند، ممکن است نورافکنی کنند تا وفاداری رابطه جدید خود را بسنجند.

این رفتار نقش یک مکانیسم برای ایجاد احساس امنیت را دارد. نورافکنی همیشه صحبت کردن درباره دردهای عاطفی نیست، گاهی مربوط به فشارهای درونی می شود. اضطراب درباره سلامت، روابط خانگی و دیدگاه های سیاسی همگی ممکن است در این دسته قرار بگیرند.

هشدار نورافکنی در قرار اول «خب، می دونم که حرف های زیادی در قرار اول زدم، اما لازم بود آن ها رو بگم. واقعا دوران کودکی سختی داشتم. در دوران راهنمایی همیشه به من زورگویی می کردند و حتی الان هم زمانی که مردم صدای خود را بلند می کنند، می ترسم.

واقعا هرگز به معلمانم یا حتی پدرم اعتماد نکردم، ممکن بود که حرفش با عملش همخوانی نداشته باشه. حدس می زنم که از همون اول متوجه شدم که مردم همیشه اونی که به نظر می رسند نیستند و تمام زندگی خود را صرف بررسی نشانه های خیانت بعدی کردم.

دارم روی این قضیه کار می کنم، پیش تراپیست می روم. اما گاهی باید درباره اش حرف بزنم چون نمی خوام زمانی که چیزی درست نیست، تظاهر کنم مشکلی وجود نداره. فکر می کنم که باید بدونم...آیا تو جزو آدم هایی هستی که تصمیم می گیری بمونی یا باید خودم را آماده کنم؟»

علت چنین رفتاری چیست؟

احساس امنیت کردن، پیش بینی تهدیدها و ایجاد اعتماد. افراد با تیپ 6 اینیاگرام تمایل دارند برای جبران ترس های درونی خود اطمینان و تایید سایرین را به دست آورند. آن ها در تلاش برای ارزیابی اعتمادپذیری روابط خود نورافکنی می کنند. گرچه اغلب متوجه نیستند که نیاز آن ها به اطمینان و امنیت ممکن است سایرین را آشفته یا دور کند. این رفتار روشی برای محک زدن شرایط و سنجیدن این است که طرف مقابل زمانی که شرایط سخت شود، خواهد ماند یا نه.

واقعا چه خبر است؟

اضطراب تیپ ششی ها ریشه در ترس عمیق آن ها از خیانت و طردشدن دارد که باعث می شود افکار خود را بیرون بریزند تا بیشتر احساس امنیت کنند. نورافکنی آن ها درباره بیرون ریختن بارهای عاطفی نیست، بلکه تلاشی برای ارزیابی این است که طرف مقابل به اندازه کافی قابل اعتماد است که با آسیب پذیری های آن ها کنار آید یا نه.

در واقعیت، نیاز همیشگی آن ها به اطمینان و تایید ممکن است یک فضای جذب شدن و دور شدن به وجود آورد، یعنی شرایطی که طرف مقابل هم احساس می کند جذب شده است و هم آشفته. این شخصیت ها شاید متوجه نباشند که تلاششان برای ایجاد رابطه از طریق نورافکنی به صورت ناخواسته ممکن است به جای ارتباط، فاصله به وجود آورد.

برای افزایش بهره وری خود نگاهی به مقاله زیر بیاندازید:

ساعت وحشت: چطور بر اساس تیپ اینیاگرام خود از جدیدترین تکنیک افزایش بهره وری استفاده کنید

تیپ 7 انیاگرام: داستانگویان برق آسا

افراد با تیپ هفت انیاگرام به صورت ذاتی داستانگو هستند و جذابیت دارند. آن ها می توانند خیلی راحت نورافکنی کنند، چون تحت تاثیر هیجان خود قرار می گیرند. توضیحات مربوط به یک داستان خوب، خاطره بامزه و تجربه هیجان انگیز همینطور از دهان آن ها بیرون می آید. وقتی که این شخصیت ها در اوج باشند، مرزها ممکن است کمرنگ شوند.

برای تیپ هفتی ها نورافکنی همیشه عملی از روی احساس نیست، بلکه ممکن است بدون فکر یا پرشور باشد. اما این کار بیشتر از آنچه که خودشان هم متوجه باشند، دنیای درونشان را آشکار می کند.

هشدار نورافکنی در قرار اول «خب، آماده باش. من در عرض 4 سال 5 مدرسه رفتم. دوست پسر مادرم ما رو مجبور می کرد که هر زمان که شغل جدیدی پیدا می کنه خانه رو عوض کنیم. من عملا خواهر کوچک را بزرگ کردم در همان حین که تظاهر می کردم مشکلی وجود نداره.

یک بار برای اثبات حرفم فرار کردم، اما فقط دو تا خیابون اونورتر رفتم و در نهایت سر از فروشگاه زنجیره ای رفاه در آوردم و در حالیکه اشک هام داخل لیوان بستنی لیوانی می ریخت، گریه کردم. راستش رو بگم، الان به نوعی خنده داره ولی هنوز هم از بستنی لیوانی خوشم نمیاد.»

علت چنین رفتاری چیست؟

تیپ هفتی های اینیاگرام از انرژی، شوخ طبعی و هیجان خود به عنوان راهی برای برقراری ارتباط و فرار از مواجه شدن با احساسات دشوار استفاده می کنند. نورافکنی آن ها اغلب ریشه در میل به حفظ فضای پرشور و انرژی دارد که کمک می کند احساسات عمیق تر و ناخوشایندتر را نادیده بگیرند. آن ها به وسیله این عمل و پیش بردن گفتگوهای درگیرکننده و شوخ طبعانه، حواس خود و سایرین را از ناخوشایندی های احساسی بالقوه دور می کنند.

واقعا چه خبر است؟

نورافکنی تیپ هفتی ها ریشه در ترس آن ها از به دام افتادن در درد احساسی یا منفی نگری دارد. آن ها با داستان گویی و پیشنهاد تجربه های هیجان انگیز تلاش می کنند کنترل روایت را در دست بگیرند و تمرکز خود را بر هیجان و سرگرمی می گذارند تا از ناراحتی ناشی از آسیب پذیری واقعی دوری کنند.

گرچه این شخصیت ها ممکن است متوجه نباشند که شور آن ها به سرگرم کردن یا برقراری ارتباط باعث می شود که سایرین به علت دریافت اطلاعات خیلی زیاد آشفته شوند و روابطشان یک طرفه یا آشفته باشد. نورافکنی برای این افراد گاهی نقش یک مکانیسم دفاعی را در مقابل ترسشان از ابراز احساسات دارد.

به کمک مقاله زیر بیشتر رشد کنید:

کدام تیپ های انیاگرام بعید است که نورافکنی کنند؟

  • افراد با تیپ 5 انیاگرام که با صفت بازرس شناخته می شوند، به طور کلی تودار هستند. آن ها ممکن است عمیقا به تجربه های شخصی خود بیاندیشند اما به صورت گزینشی مشخص کنند درباره آن با چه کسی صحبت کنند.
  • افراد با تیپ 1 انیاگرام که با صفت کمالگرا شناخته می شوند، خودکنترلی و آداب را ترجیح می دهند. آن ها در انتخاب حرف های خود دقت می کنند.
  • افراد با تیپ 8 انیاگرام که با صفت چالشگر شناخته می شوند، خود را به جای آسیب پذیر بودن قوی نشان می دهند. اگر اعتماد شدیدی شکل نگرفته باشد، آن ها بعید است که نورافکنی کنند.
  • افراد با تیپ 3 انیاگرام که با صفت موفقیت طلب شناخته می شوند، با دقت تصویر بیرونی خود را انتخاب می کنند. بنابراین بعید است که نورافکنی کنند، مگر اینکه در محیطی قرار بگیرند که تشخیص دهند نورافکنی ظرفیت اجتماعی آن ها را بهبود می بخشد.
  • افراد با تیپ 9 انیاگرام ممکن است احساسات سایرین را جذب کنند، اما معمولا تا زمانی که تحت استرس نباشند نورافکنی نمی کنند.

سخن نهایی

نورافکنی ممکن است رفتاری غریزی در بعضی از تیپ های اینیاگرام باشد که ریشه در میل برای برقراری ارتباط، اطمینان پذیری یا خالی شدن احساسی داشته باشد. با آنکه چنین رفتاری همیشه به صورت ذاتی بد نیست، مهم است متوجه خطرات عاطفی ناشی از نورافکنی زودتر از موعد شوید.

خواه هدف ایجاد صمیمیت یا ایجاد فاصله باشد، همه چیز بستگی به زمان بندی، ظرفیت پذیرش شنونده و انگیزه های درونی فردی دارد که نورافکنی می کند. درک نقش این مفهوم در دنیای اینیاگرام به افراد کمک می کند نسبت به اینکه چطور و چه زمانی جزئیات شخصی خود را به اشتراک می گذارند، آگاه تر باشند که نتیجه آن ارتباط های متعادل تر و سالم تر است.


شخصیت شناسی توسعه فردی خودشناسی


برای ثبت نظر بایستی ابتدا وارد شوید.